2 päivää  Habitareen

Meitä on hellitty Design Weekillä Helsingissä ja Habitareen on enää 2 päivää. Mahtaako tämän viikon jälkeen iskeä Design ähky? Turvotan omalta osaltani vielä muutaman viikon takaisen Formex-messun trendiraportin kera teitä, jotta olemme hyvin valmistautuneita ottamaan vastaan Habitaren annin.

Kuinka asumme 2020?

Juuret kartalla

Habitaren teemana on tänä vuonna juuret. Mitä eroa on perimällä ja juurilla? Lilly Berelovich tarkastelee FS Creativessa trendejä pitkällä jatkumolla kokonaisuutena, joten 2020 tuntuu olevan kovin lähellä muotimaailman megatrendeissä. Formexissa hän keskittyi luennossaan, neljään macroteemaan kymmenestä, jotka vaikuttavat asumiseen ja sisustamiseen. Juuret ja erityisesti kulttuuriperimä ovat keskiössä myös globaalisti. ”Tunne asiakkaasi” -ei liene raketti tiedettä, kun tätä on viimeiset vuodet päntätty palvelumuotoilussa. Kulttuuriperimä on meillä kuitenkin DNA:ssa syvällä. Se vaikuttaa valintoihimme muotojen ja värien suhteen. Siksi ei voi olla vain yhtä suuntausta, jota ennustetaan nousevaksi. Tässä kohtaa olisi helppo sanoa Skandinaavien osalta, puhtaat ja viileät värit ja kulmikkaat puhtaat muodot. Trendejä ennustetaan kuitenkin globaalisti, joten tässä otanta ja oma tulkintani luennosta.

All in, takaisin juurille

 • Patina ja hitaasti tekeminen käsin

 • Takaisin lähiöihin, kaipuu vihreyteen ja hyötypuutarhaan

 • Yhteisöllisyys, love is love

 • Täydelliseksi ajan patinoimana ja juurevat maanläheiset värit

DALI patina art
Future patina
Patina ruukut

Urbaanisuus ja pienet tilat ovat olleet puheenaiheena viimeisten vuosien aikana, eikä se katoa tulevaisuudessakaan. Milleniaalit kuitenkin kaipaavat lähiöihin pientaloihin  (kuulemma???), jossa voi tuntea luonnon lähellä ja esimerkiksi viljellä hyötykasveja omassa pikku puutarhassa.

Perityt huonekalut ja taide sekoitetaan sujuvasti omaksi kokoelmaksi. Aitous ja rehellisyys myös rosoisuus ja käsillä tehty epätäydellisyys nousevat arvoon. Patina syntyy vuosien saatossa ja siksi se on myös jäljittelemätöntä ja uniikkia.

JADEN- vihreä kuvastaa tätä teemaa. Elävän metallin sävyt patinoituessaan, kupari, pronssi muuttuvat ikääntyessään vihertävän turkoosiksi. Myös keramiikka ja erityisesti punasavi nousevat uudelleen pinnalle. Maan läheisyys näkyy myös värikartan ”juurevissa” väreissä, jossa ruskeiden sävyt ja eri puulajit nostavat päätään. (Näihin törmäsin myös Villa Maireassa, jossa vierailin edellis viikolla, siitä myöhemmin kunhan Habitare on ensin purkitettu.)

Rottinkia ja puuta
Tilanjakaja  Abl- Pop-Upista, huomaa väritys!

Onnellisuuden tavoittelu

 • Vapaus; freelance- kulttuurin kasvaminen > kodille tulee uusi rooli

 • Well-being, hyvinvointi koti-kylpylöiden lisäksi, koti-yoga-studio

 • Hiljaisuus, wifi-vapaat tilat (tämä tuli esille myös tammikuun Li Edelkortin esitelmässä)

 • Nukkuminen ja makuuhuoneet fokukseen

  Himlan petaus
  Ulla Koskisen petaus Annon tuotteilla

  Nukkuminen on tulevaisuuden kasvava bisnespotentiaali. Haluamme olla onnellisia ja levänneitä; voimaantuneita. Pesämäisyys ja turvallisuus luodaan tekstiileillä, valaistuksella ja akustisella hiljaisuudella.

   

  Euphorian- vihreä on tämän teeman väri, joka heijastaa elämän rikkautta, kasvua ja parantavaa voimaa.

  Euphoria vihreä

  Life 3.0

 • Unenomainen ”instakelpoinen”, peilit, lasit

 • Kohotetut tilat, muunneltavuus, räätälöiminen

 • Tekoälyn hyödyntäminen humaanilla kosketuksella

  Grillaa tyylillä
  Design ensiapulaatikko
  Design sammutin

  Tyylipuhtaasti ja tekniikkaa hyödyntäen sisustetaan tällä minimalistisella tyylillä. Tähän sekoittuu myös tekoälyllä varustetut robotit/humanoidit ja siksi tämän teeman väri onkin HUMANOID-skin color . Nuden ja ihon sävyt muuttuvat nyt ”teko-ihoksi”. Jos ajatus robotin ihosta tuntuu kalsalta, voit hypätä suoraan seuraavaan teemaan , joka on pelkkää ilmaa ja ylempää yhteyttä.

  Universal design

 • Kollaboraatio-design , vahva verkostoituminen

 • Jakamistalous myös avoin lähde designille (tästä puhutaan myös Habitaressa)

 • Muunneltavuus ja elastinen asuminen, kommuunit, ennennäkemättömät partneruudet

 • Funktionaalisuus ja pelkistetty muotokieli , pyöreät yhteisöllisyyteen kannustavat muodot

  Valon värit

  Valon väri on tämä harmaalla taitettu vaalea lila, jota esimerkiksi käytetään valoboksissa, kun haetaan oikeaa väriä. Illumination tästä tunnelmasta on helppo siirtyä vielä aiheeseen tekokukat 🙂

  Ihanaa, että Habitaressa kukat, aidot kasvit ja puutarhat on nostettu asumisen kiinnostaviin alueisiin. Oli ne sitten kuivattuja tai eläviä, ne ovat kuitenkin AITOJA !!!

  Tekokukkiako?

  Uskoisitko kuvan kukkia tekokukiksi? Nuo laadukkaat ”leikkokukat” ovat oiva ratkaisu, jos  et ole kertakaikkiaan viherpeukalo.

  Habitaressa vedän tänä vuonna   SISSARIT ry:n sisustussuunnittelijan opastuskierroksia:

 • Lauantaina klo 12  UUSI VINTAGE

 • Sunnuntaina klo 12 USKALLA KOKEILLA VÄREJÄ

 • Sunnuntaina klo 13 PIENEN TILAN PELASTAJAT

 

Tervetuloa kierrokselle mukaan!

SISUSTAMISEN RIEMUA!

 

 

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.