Mitä uutta Tukholman huonekalu ja valaisin messuilta?

Päivän pyrähdys Tukholmaan antoi taas paljon sulateltavaa sisustussuunnittelijalle. Pohjola näytti taas luonteensa ja lumi sekoitti lentoliikenteen ja aikatauluni messuilla, mutta lyhyempikin visiitti antoi nopeasti kuvan mitä tulemme näkemään tänä vuonna huonekalu ja valaisin tarjonnassa.

Luonnonmateriaalien runsaus ja ekologisuus  on vahva trendi

Eco natural green

Luonnonmateriaalit korostavat kaipuuta luontoon ja väreinä nousivat vahvasti siksi myös vihreä ja muut luonnosta poimitut,  kaarnan ruskea, hiekka ja kalkki. Puun entistä suurempi nosto materiaalina ei yllättänyt. Nikari, Woodnotes ovat taitavia puun käsittelijöitä muotoilun keinoin. Nyt nostaisin muutamia muita mm Swedesen, jonka osasto oli messujen henkeäsalpaavin kokonaisvaltainen kokemus kukkivine kirsikkapuisin käytävin ja linnunlauluineen. Uuden Atlas-sarjan lanseeraus ja vanhojen klassikoiden uudelleen tuotantoon tuominen on kunnianosoitus muotoilun kierrätykselle.

Swedese Atlas-sarja

Puun  syiden kauneus tulee upeasti esiin silkin pehmeäksi pyöreäksi muodoksi hiotussa pinnassa. Näissä huonekaluissa yhdistyy pyöreät ja pehmeät muodot keveään metallijalkaan. Tätä tuolia on pakko koskettaa kädellä!

Gazzda nerokas hyllykkö

Puun muotoilun taitoa oli nyt esillä pohjoismaiden lisäksi myös meille vieraammista puunveiston maista, mm Bosnia Herzegovinasta : Gazzda.  Fawn- tuoli oli kylläkin vahvasti Artek inspiroitunut punotulla istuinosalla, mutta  jyrkät graafiset linjat oli pyöristettyinä, hieman lempeimpinä muotoina. Heidän Dedo- tuoliaan olen jo ehtinyt ihaillakin, mutta nyt hullaannuin Muse-hyllyyn, jossa toistuu samat pyöreäksi hiotut rungot ja mielenkiintoisina yksityiskohtina nyörit. Käsityön viittaus on ilmeinen ja  konseptin muissakin tuotteissa on samoja elementtejä.

Modulaariset sohvat , ”lohtu-tuolit”  ja eteiskalusteet

Yhden värin sisustus
Modulaarisohvat

 

Messuilla ei voinut välttyä ”palasohvilta” joiden muokattavuus elää asunnon vaihdon ja elämäntilanteen mukana. Jokainen brändi haluaa oman siivunsa Ligne Rosetin ikonisen Togo-sohvan innoittamasta villityksestä. Materiaalien kirjo oli myös runsas, sileää samettia, vakosamettia, pellavaa, jacquard-kuoseja. Pyöreitä muotoja korostavat myös värit, oliivinvihreä, ruukunpunainen ja tummanruskea. Kuin suoraan 70-luvulta. Jykevien, osittain jopa somasti kömpelöiden sohvien seuraan pääsevät keveät hyllyt ja pöydät ja lipastot. Usein pöydät ovat kevein metallijaloin, joka henkii tanskalaista 50-luvun huonekalumuotoilua. Sieltä  tulevat myös teak ja muut tummemmat puulajit marmorin rinnalle.

Lampaankarvainen ”lohtutuoli”

Lampaantalja- tuolien esi-isät on kaivettu tuotantoon mm By Lassen Tired man chair   ja monet muut samanhenkiset ”lohtutuolit”, kuten uusi & Traditionin Little Petra ,ovat suurien tilojen katseenvangitsijoita. Tämä oli toinen huonekalu tyyppi, jota löytyi lukuisilta  eri osastoilta vähän versioituna, kuten kuvan kevyt jalkainen yksilö. Vaikuttaa siltä, että irto lampaantalja ei riitä vaan turvaa ja lohtua haetaan nyt ”sylistä” joka kutsuu käpertymään ja nauttimaan omasta ajasta.

Sirot eteiskalusteet ja peilit
Peili ja hylly

Jos sohvat ja tuolit tuntuvat liian isoilta investoinneilta omaan budjettiin, kannattaa ainakin eteinen päivittää. Koskaan aiemmin ei ole ollut niin paljon eteisen pienkalusteita tarjolla. Varsinaiset pienen tilan pelastajat. Monitoimikalusteet, peilillä, hyllyillä ja ripustuskoukuilla voi kapea ja ahdaskin eteinen saada ansaitsemansa ”tervetuloa toivotuksen” aikaiseksi näillä kalusteratkaisuilla. Sisustussuunnittelijalta  toivotaan usein Wow-efektiä eteiseen. Nyt on mistä valita. Peilit ovat olleet merkittävä sisustuselementti viime vuosina ja ne vain jatkavat suosiotaan. Pyöreiden rinnalle on tullut runsaasti myös soikeita ja kaikki materiaalit puu ja eriväriset metallit on saatavana. Kuten koko muotomaailman tämän hetken teema, myös metalliputket ovat pyöreitä!

Eteiskaluste puu/marmori
Peilipöytä

Muunneltavuus oli muutenkin monen kalusteen lisäominaisuus ja osan käyttötarkoitus saattoi juuri siksi jäädä vähän arvailun varaan, kuten yllä oleva peilipöytä…vai onko kyseessä sittenkin työpöytä?

Työpöytä kotiin ja kodinomaisuus töihin

Työelämän muutokset näkyvät myös vahvasti huonekalujen tarjonnassa. Etätyön ja Freelancetyön lisääntyessä keveiden muunneltavien työpöytien valikoima on valtaisa oheistuotteineen. Paperiton konttori on kotonakin edustuskelpoinen ja istuu muuhun sisustukseen, vaikka sille oma nurkkaus kodista etsitäänkin.

Kotikonttori

Kirjoitan kokonaan oman artikkelin toimitilakalusteiden uutuuksista, mutta kurkistetaan nyt vähän sinnekin, koska ne ovat iso osa Tukholman huonekalumessujen antia. Värit on nyt lainattu skandinaavisesta kodista, joka seurailee trendejä ja ovat siksi myös ”naisellistuneet”. Perinteisiä korporaation sisustusvärejä oli minoriteettina esillä. Ei ollut harmaata ei…eikä tummansinistä. Ei huolta, eivät ne minnekään katoa, mutta messuilla pitää tuoda uusiutuminen selkeästi esille.

Pehmeät värit toimitiloihin

Valaisimien uudet mittasuhteet ja Eva Solon yllätys

Design House Stockholm uutuudet
& tradition

Valaisimien mittasuhteet edustavat ääripäitä, jättiläisiä tai miniatyyrejä. Tuntui aivan kuin kaikki muut ideat olisi jo käytetty.  Valaisimissa onkin tapahtunut niin paljon viime vuosina, että uutuusarvoa on jo vaikea löytää. Eva Solo yllätti kuitenkin messuilla lanseeraamalla Furniture Collectionin . Vaikka tuotteet ovatkin tutuhkon oloisia, täytyy nostaa hattua konseptin suunnittelijalle loistavasta lähestymisestä herättävällä mainonnalla: ”open the door”, joka valottaa miksi juomapulloistaan tunnettu yritys on avannut oven huonekalu-ja valaisin-designin puolelle. Tervetuloa uutuudet!

Eva Solon huonekalut

Messupäivä päättyi jälleen NCS.n luentoon 2020++ väreistä ja trendeistä. Tarkastelen näiden messujen antia värien kautta seuraavassa blogissani. Jo lyhyt neuvonpito kollegoiden kanssa paluumatkalla todisti, että yhden kamerasta löytyi vain beigejä ja ruskeita ja valkoisia kuvia ja toisen runsaasti oranssin, ruukun ja korallin eri versioita ja minun kamerassa taas oli keltaisen iloinen kavalkadi näiden kaikkien lisäksi. Niin ja vihreän kollaasilla aloitin tämänkin tarinan.

Näemme ja ikuistamme sen mikä meitä puhuttelee. Kuluttajat lopulta päättävät mistä tuotteista ja väreistä tulee suosittuja. Tarjontaa on ainakin jokaiseen tyyliin ja mieltymykseen. Yleiskuva messuista kuitenkin on huomattavasti minimalistisempi, kuin Formex-messut, vaikka monella täälläkin oli pienesineitä näytillä. Erityisen ilahtunut olin kuitenkin taas aitojen kukkien ja kasvien näyttelysomistuksista. Kukat ja sisustus: NE VAAN KUULUU YHTEEN!

Terveisin Malla

Sisustamisen Riemua!

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.