Sekaisin väreistä ja kuoseista!

 

Didrichsen ja Svenskt Tenn ja väritaituri Josef Frank

Visiitti Didrichsenin museoon on aina elämys.  Pihalla sinua tervehtii käpymäinen veistos upeaan turkoosin väriin pukeutuneena. Itse talo on arkitehtoonisesti upea kokonaisuus ja taustalla kimalteleva meri saa huokaamaan miten talo istuukin maisemaan täydellisesti.

Pronssiveistos Didrichesenin pihalla.
Home decor by Svenskt Tenn
Svenskt Tenn Decor

Vahvoja värejä ja suuria eksoottisia kuoseja

Josef Frank oli ilmiömäinen kuviotaiteilija. Hän haki vaikutteita lukuisista Välimeren kohteista, joissa kukat ja linnut ovat satumaisessa liitossa. Vihreät linnut lienee hänen pakkomielteensä, mutta vihreän eri sävyt ovat sulassa sovussa näyttelyn kuratoinnissakin. Tumma emerald ja murrettu vedenvihreä sekä kevään vihreä ovat kaikki läsnä. Myös tyyleissä oli eroja. Muuten pelkistetyn suoralinjaiseen meren puoleiseen maisemaan sopii hyvin japanilaishenkinen kattaus. Havupuu ja vesi-elementti ja haalistuneet sävyt ovat taatusti Japanin vaikutteita.

Water element setting
Svenskt Tenn earth tones

Tämän tee-seremonian voi nauttia huikeassa valossa, joka siivilöityy korkealla olevista nauha-ikkunoista.

natural light and man made light
Didrichsen kattoikkuna

Tuulessa ulkona huojuvat männyt ja tumman sininen meri täydensivät museokokemusta. Jokainen useiden asetelmien yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Vaalean vihreä kultaköynöksen oksa pienessä lasimaljakossa edustaa menneen ajan havinaa. Olemme sen ehkä nähneet toisintona jossakin suomenruotsalaisessa kodissa. Svenskt Tenn on meille Marimekko- kasteen saaneille melko tuntematon, mutta nyt saamme aimo annoksen Hanasaaressa ja myös Stockmannin pop-up-osastolla.

Punavaahtera ja vaaleanvihreä
Svenskt Tenn

Voiko kuosien ja värien ilottelusta tulla uusi sisustuksen harmaa?

Pattern mix with color master
Kuvio ja väri-ilottelu

Nähtäväksi jää omaksuuko lukuisat sisustusblogaajat jotain tästä maailmalla uuteen nousuun nousseesta tyylisuunnasta.  Suomalaiseen suoralinjaiseen graafisen ja pehmeän harmaan ja valkoisen valtavirtaukseen on viimeaikoina ujuttautunut vaaleaa rosaa ja punaisen sävyjä, mutta, että kukkia ja eläinkuoseja???

Syksyn Habitaren pääteemana on juuret ja kerroksellisuus. Värit, viherkasvit ja kukka-asetelmat, yksilöllinen taide ja koriste-esineet nostetaan esille. Peritty, kierrätetty, aito tarinallisuus ja yksilöllinen yhdisteleminen, ei ole helppo taiteen laji, mutta nousee vahvasti kunnioittamaan juuriamme. Samaan aikaan , kun nautimme digitaalisen kehityksen suomista mukavuuksista, kaipaamme juurillemme. Pidämme kiinni mummon kristallipikareista ja yllättäen kotiimme kulkeutuu myös patsas tai koristeellinen kukkaruukku tai maljakko.

Näyttelyssä ollessani kuulin erään rouvan (ilmiselvästi graafisen suunnan edustajan) kommentin miehelleen. ”Minun on päästävä ulos täältä , en kestä tätä krääsän määrää!”

Toki ymmärrän tuskan , jos oma estetiikka ja mieltymykset ahdistuvat väreistä ja kuosien paljoudesta. Itse kuulun kategoriaan , jossa kaikki kukat saavat kukkia, myös askeettisen koruttomat ympäristöt, mutta jotain äärimmäisen viehättävää on tässä menneen ajan havinassa!

Runsas koriste-esine kokoelma

Lasivitriinit olivat luonnollisesti osa sisustusta ja ovat , jos kokoelmiin kuuluu koralleja, hopearasioita, paperipainoja jne, täytyyhän ne jonnekin saada pölyltä piiloon. Erilaiset asetelmat ja pienet yksityiskohdat kirjoineen ja sulkakynineen ovat taas täällä. Suomessa tätä tyylisuuntaa edustaa  Proloque Shop,

Josef Frank kuvio- ja värimestari!

Josef Frank maalaus

Hänen maalaamansa utuisen pehmeät vehreät maisemat kuiskivat minulle vihreän eri sävyillään. Vihreä on tuntunut hyvältä jo pitkään viherkasvien kautta, mutta ei ole lyönyt itseään vielä läpi muutoin sisustuksellisesti. Odotan innolla näkyykö vihreää jo Porin asuntomessuilla. Sisustuksia on paljastettu vielä hyvin vähän, mutta ne mitä on näkynyt, kovin on musta-harmaa-rosa painotteista. Oikeiden ihmisten kotejahan ne lopulta ovat, eivätkä vain näyttelytiloja. Todennäköisesti skandinaavisia ovat sisustukset tälläkin kertaa. Asetan toivoni vielä muutamaan kohteeseen, johon luontevasti mustan ja puupintojen rinnalle istuisi esim, vihreät tekstiilit. Vihreällä on rauhoittava vaikutus sekä luonnossa, mutta myös sisällä. Viikko vielä ja sitten tiedämme tämän vuoden messuhitit!

Josef Frank color master

Tässä hyvä esimerkki miten värejä poimitaan tauluista ja frescoista aksenttiväreiksi tekstiileihin ja muuhun sisustukseen. Usein Kreikka tuo mieleemme hohtavan valkoisen ja sinisen yhdistelmät. Kautta antiikin kaikissa kulttuureissa on käytetty värejä viestimään tunteita. Josef Frank jalosti sitä, mikä oli jo hyvää antiikin Kreikassa. Kuvioiden ja värien yhdistelmät, niin murrettuina kuin raikkaan puhtoisina, kunkin mieltymysten mukaan.

Blue hues from Svenskt Tenn
Mustikat Didrichsenin pihalla

Vihreästä Siniseen

Päätin kierroksen sinisävyiseen tekstiilipäällysteiseen jakkaraan, jota useampi näytti ihastelevan. Meille suomalaisille rakkaus siniseen asuu syvällä ja miksi ei asuisi! Raikkaus ja selkeys samassa paketissa! Siksipä hymy oli herkässä takapihan tilataideteoksen nähtyäni. Paula Salmela, Mustikat avautuu vasta kameran linssin läpi , jossa mustat kumipallot muuttuvat jättiläismäisiksi mustikoiksi vihreiden varpujen keskellä.

Väriterapiaa parhaimmillaan! Värikästä Juhannusta kaikille!

terveisin Malla , Sisustamalla

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.